Terug naar alle werkplaatsen

Werkplaats: Bouwen aan duurzaamheid

Een onderzoek naar hoe je kunt werken aan duurzaamheid in je organisatie

Media

De initiators: Marieke Grondstra, Ilse Boersma, Joeri Kabalt, Mara Spruyt, Martine van Es, Annemarie Bleeker, Hanneke Queens

Mara Spruyt
Geplaatst op 16-07-2020
door Mara Spruyt
Reacties: 13 / Geïnteresseerden: 8

Een werkplaats

Hoe kun je bouwen aan duurzaamheid in je organisatie? 

Een vraag die wij, vier collega's van Kessels & Smit, interesseert. Daarom zijn we deze werkplaats gestart. Om samen met anderen deze vraag te onderzoeken. We zien verduurzamen als een leer- en verander proces waar we meer van willen weten én waar we graag een rol van betekenis in vervullen. 

 

Een begin maken

Duurzaamheid en maatschappelijke impact zijn thema's die nogal ‘groot’ zijn en is niet altijd makkelijk om in je organisatie mee aan de slag te gaan. Wat ís het eigenlijk precies? En… hoe doe je dat, werken aan duurzaamheid? Waar begin je? Hoe zorg je dat het effectief is? Wie betrek je? En wanneer…?

 

Het zijn vragen die ons al een tijdje bezighouden. Allereerst voor onszelf, als individuen, én voor het gezelschap waar we deel van uitmaken: Kessels & Smit. Wat is onze impact als organisatie eigenlijk? Waar kunnen we in verbeteren? Ten tweede zijn we steeds nieuwsgieriger geworden hoe we onze klanten kunnen ondersteunen bij het werken aan dit thema. Dat ligt misschien niet direct voor de hand, we zijn immers een adviesbureau op het gebied van leren, ontwikkelen en veranderen. En juist die drie zaken: het begeleiden van het leertraject, het ondersteunen in de ontwikkeling naar een duurzame organisatie en het ondernemen van de eerste stappen in het veranderproces rondom impact zijn, zaken waar behoefte aan blijkt binnen organisaties die serieus werk willen maken van duurzaamheid. De afgelopen jaren zijn we steeds meer organisaties gaan ondersteunen in het veranderproces dat hierbij vanzelfsprekend hoort. Naar ons idee gaat dit naast milieuaspecten ook over maatschappelijke verantwoordelijkheid, sociale inclusie en de impact op je omgeving.

 

Wat maakt het belangeijk?  

Duurzaamheid is een thema waar je in de huidige tijd niet meer om heen kunt. Covid-19 laat meer dan ooit zijn dat we allemaal verbonden zijn, Black Lives Matter zet ongelijkheid stevig op de kaart en de CO2-uitstoot moet omlaag om de klimaatcrisis te stoppen. De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn daarin een mondiaal kompas voor deze uitdagingen. Een belangrijke zaak. Want om onze planeet op de lange termijn leefbaar te laten zijn voor iedereen, is inspanning nodig van ons allemaal. En het vraagt om organisaties die staan voor de impact die ze maken en deze steeds positiever laten zijn. 

 

Stap voor stap bouwen aan een beweging

Ons idee is dat je bouwen aan duurzaamheid kunt zien als een beweging. Het liefst begint het helemaal niet zo groot, maar juist klein. Bij een paar personen die het belangrijk vinden of erin geloven dat duurzaamheid een relevant thema is om binnen hun organisatie aan te werken. De kunst is om vervolgens vanuit dat startpunt verder te gaan. Stap voor stap. En doorbraken te creëren wanneer het vast lijkt te lopen. We willen graag leren van en met organisaties die dit al doen of willen gaan doen, sámen met klanten, collega’s en andere geïnteresseerden.

 

Op onderzoek

Onlangs deden we onderzoek voor een MBO-instelling die wilde leren van andere kennisinstellingen op het gebied van duurzaamheid. Onze opdrachtgever was benieuwd naar de mogelijkheden om duurzaamheid concreet handen en voeten te geven. Toen de opdracht was afgerond was het duurzaamheidsvuurtje bij ons juist feller gaan branden. We besloten om verder te gaan met het onderzoeken van het onderwerp. Dat bracht ons bij deze werkplaats. Centraal staat de vraag hoe je als organisatie kunt bouwen aan duurzaamheid en impact, en wat de werkende factoren zijn om de beweging en verandering op gang te krijgen en te houden. 

 

Daarom zijn we deze werkplaats ‘Bouwen aan duurzaamheid’ gestart. Het is een online onderzoeksplek waar iedereen die geïnteresseerd is in het thema kan volgen en een bijdrage kan posten. Het is óók een offline plek in de zin dat we vier keer per jaar een bijeenkomst organiseren. Daar vervullen wij de functie van host en bepalen we graag mét de deelnemers samen de invulling van het programma. Daar onderzoeken we welke vragen en ervaringen er leven die interessant zijn in het kader van onze onderzoeksvraag. Die zijn leidend voor de uitwisseling en het programma. 

 

Doe je mee?

Dat kan actief door online een vraag te posten of deze tijdens één van de werkplaatsbijeenkomsten in te brengen. Het kan ook door een best practice te delen. Het is ook mogelijk om gewoon te volgen, door deze website te lezen of een keer gewoon mee te doen aan een bijeenkomst zonder een vraag of casus in te brengen. Je bent van harte welkom! Deelname is gratis, we werken vanuit het principe dat iedereen kan halen en brengen. 

Marieke Grondstra
Laatste bijdrage
door Marieke Grondstra op 08-12-2023

Bekijk alle (32) bijdragen

Reacties op deze werkplaats

annemarijn koop
annemarijn koop - 08-05-2023
- Reactie op bijdrage: Forget your carbon footprint. Let's talk about your climate shadow.
mooi artikel inderdaad! het begrip climate shadow kende ik nog niet, wel het begrip 'handafdruk', dat we in onze organisatie ook veel gebruiken ('hoe kan je naast je eigen voetafdruk verkleinen ook je handafdruk vergroten'?). Je handafdruk is jouw invloed aanwenden om te zorgen dan anderen hun co2 voetafdruk gaan verkleinen Lees meer...
Marieke Grondstra
Marieke Grondstra - 21-09-2022
- Reactie op deze werkplaats
Beste Bart, zou je ons een mail kunnen sturen? Dat kan naar info@kessels-smit.com of naar mgrondstra@kessels-smit.com. Alvast dank!
Marjan Engelen
Marjan Engelen - 08-02-2022
- Reactie op deze werkplaats
Zullen we weer eens een bijeenkomst gaan organiseren?
Bart
Bart - 18-11-2021
- Reactie op deze werkplaats
Graag kom ik in contact. Ik wil graag een bovengemeentelijk expertisecentrum voor gemeenten op het gebied van duurzaamheid en gedragdmsverandering op stellen. Daar zou dit mogelijk goed bij aan kunnen sluiten
Marije Boersma
Marije Boersma - 19-08-2021
- Reactie op deze werkplaats
Van mijn zus Ilse en via Marjan, hoorde ik over deze werkplaats. Graag sluit ik een volgende keer aan.
Mara Spruyt
Mara Spruyt - 20-04-2021
- Reactie op deze werkplaats
Hoi Annemarie,
Wat leuk, en zeker interessant. Misschien leuk om een volgende keer iets over vertellen? Heel leuk als je dan aanhaakt.

groetjes
Mara
annemarijn koop
annemarijn koop - 19-04-2021
- Reactie op deze werkplaats
hoi allen,
dit thema interesseert mij! We hebben in onze organisatie een Green Office die duurzaamheid stimuleert en we hebben net een footprint challenge gedaan met collega's. echt een aanrader voor andere organisaties; het helpt bewustzijn te vergroten en geeft handelingsperspectief. het competitie-element (je kan wekelijks punten verdienen, individueel en met je team en er vielen prijzen te winnen) helpt ook! https://www.footprintchallenge.nl/

ik had morgen graag aan willen sluiten maar ik ben verhinderd. hopelijk kan ik een andere keer aansluiten bij jullie initiatief!

veel groeten,
Annemarijn
Lees meer...
Marjan Engelen
Marjan Engelen - 19-03-2021
- Reactie op deze werkplaats
Ik doe graag mee op 20 april. Ben benieuwd naar het boek en de Tegenlicht uitzending. Ik heb zelf net deze gekocht: 'Waarom zou ik' van Petra vd Kooij, uitgave ISVW.
Mara Spruyt
Mara Spruyt - 03-02-2021
- Reactie op deze werkplaats
Welkom Annelies, we nodigen je zeker uit!
Annelies
Annelies - 31-01-2021
- Reactie op deze werkplaats
Ik wil graag ook bij de geïnteresseerden ! groetjes, Annelies
Hanneke Queens
Hanneke Queens - 29-10-2020
- Reactie op deze werkplaats
Heel fijn, welkom Marjan!
Marjan Engelen
Marjan Engelen - 28-10-2020
- Reactie op bijdrage: INSPIRATIE: David Attenborough: A Life on Our Planet
Ik was ook zeer geraakt door deze docu. Bregman zegt in zijn artikel dat het frappant is dat hij (94 jaar) en Gretha Thunberg (16 jaar) de grootste klimaatactivisten zijn op dit moment.
Marjan Engelen
Marjan Engelen - 28-10-2020
- Reactie op deze werkplaats
Dag, ik heb me aangemeld om mee te doen. Het thema gaat me aan het hart, ik heb zelf veel met duurzaamheid en veel ervaring met allerlei communicatie op dat gebied en ik kan vanuit mijn vak: communicatie (vooral interne communicatie) wel bijdragen hoop ik. Lees meer...

Plaats reactie

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Login om snel reacties te kunnen plaatsen. Anders, vul je gegevens in:

Just a second...

Doe mee & draag bij

Aan de slag

De Kessels & Smit werkplaatsen zijn precies dat: plekken waar we aan de slag zijn. Waar we concepten verkennen, een boek maken, een onderzoek doen, een bijeenkomst voorbereiden. Met elkaar en met collega's en vakgenoten van buiten ons gezelschap. Geinteresseerd volgen van kan altijd. En bij diverse werkplaatsen kun je ook actief bijdragen aan het verhaal dat daar ontstaat: door reacties te plaatsen, bij te dragen met inhoudelijke content, mee te schrijven.... De mogelijkheden zijn elke keer anders. 

Voeg je bijdrage toe +

Sorteer op
Bijdragen (32)
Vind je dit onderwerp inspirerend?
Doe ook mee!

Voeg je bijdrage toe +
Om bijdragen te kunnen plaatsen moet je je aanmelden
Hoe wil je inloggen?

Met je e-mailadres


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Nieuw? Maak een account aan | Wachtwoord kwijt

Just a second...
OK, u bent ingelogt.
Geïnteresseerden van deze Werkplaats
 • Marije Boersma
  Reactie geplaatst op 19-08-2021
  Marije Boersma
 • Marjan Engelen
  Reactie geplaatst op 28-10-2020
  Marjan Engelen
 • Mara Spruyt
  Reactie geplaatst op 03-02-2021
  Mara Spruyt
 • Marieke Grondstra
  Like geplaatst op 07-04-2023
  Marieke Grondstra
 • Hanneke Queens
  Like geplaatst op 06-10-2020
  Hanneke Queens
 • annemarijn koop
  Reactie geplaatst op 08-05-2023
  annemarijn koop
 • Bart
  Reactie geplaatst op 18-11-2021
  Bart
 • Annelies
  Reactie geplaatst op 31-01-2021
  Annelies