Terug naar alle werkplaatsen

Werkplaats: Bouwen aan duurzaamheid

Een onderzoek naar hoe je kunt werken aan duurzaamheid in je organisatie

Media

De initiators: Marieke Grondstra, Joeri Kabalt, Mara Spruyt, Martine van Es, Annemarie Bleeker, Hanneke Queens

Mara Spruyt
Geplaatst op 16-07-2020
door Mara Spruyt
Reacties: 0 / Geïnteresseerden: 1

Duurzaamheid en impact is een thema waar je in de huidige tijd niet meer om heen kunt. Covid-19 laat meer dan ooit zijn dat we allemaal verbonden zijn, Black Lives Matter zet ongelijkheid stevig op de kaart en de CO2-uitstoot moet omlaag om de klimaatcrisis te stoppen. De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn daarin een mondiaal kompas voor deze uitdagingen. Een belangrijke zaak. Want om onze planeet op de lange termijn leefbaar te laten zijn voor iedereen, is inspanning nodig van ons allemaal. En het vraagt om organisaties die staan voor de impact die ze maken en deze steeds positiever laten zijn.

 

Een begin maken

Duurzaamheid en impact is óók een thema dat nogal ‘groot’ is en is niet altijd makkelijk om in je organisatie mee aan de slag te gaan. Wat ís het eigenlijk precies? En… hoe doe je dat, werken aan duurzaamheid? Waar begin je? Hoe zorg je dat het effectief is? Wie betrek je? En wanneer…?

 

Het zijn vragen die ons al een tijdje bezighouden. Allereerst voor onszelf, als individuen, én voor het gezelschap waar we deel van uitmaken: Kessels & Smit. Wat is onze impact als organisatie eigenlijk? Waar kunnen we in verbeteren? Ten tweede zijn we steeds nieuwsgieriger geworden hoe we onze klanten kunnen ondersteunen bij het werken aan dit thema. Dat ligt misschien niet direct voor de hand, we zijn immers een adviesbureau op het gebied van leren, ontwikkelen en veranderen. En juist die drie zaken: het begeleiden van het leertraject, het ondersteunen in de ontwikkeling naar een duurzame organisatie en het ondernemen van de eerste stappen in het veranderproces rondom impact zijn, zaken waar behoefte aan blijkt binnen organisaties die serieus werk willen maken van duurzaamheid. De afgelopen jaren zijn we steeds meer organisaties gaan ondersteunen in het veranderproces dat hierbij vanzelfsprekend hoort. Naar ons idee gaat dit naast milieuaspecten ook over maatschappelijke verantwoordelijkheid, sociale inclusie en de impact op je omgeving.

 

Stap voor stap bouwen aan een beweging

Ons idee is dat je bouwen aan duurzaamheid kunt zien als een beweging. Het liefst begint het helemaal niet zo groot, maar juist klein. Bij een paar personen die het belangrijk vinden of erin geloven dat duurzaamheid een relevant thema is om binnen hun organisatie aan te werken. De kunst is om vervolgens vanuit dat startpunt verder te gaan. Stap voor stap. En doorbraken te creëren wanneer het vast lijkt te lopen. We willen graag leren van en met organisaties die dit al doen of willen gaan doen, sámen met klanten, collega’s en andere geïnteresseerden.

 

Op onderzoek

Onlangs deden we onderzoek voor een MBO-instelling die wilde leren van andere kennisinstellingen op het gebied van duurzaamheid. Onze opdrachtgever was benieuwd naar de mogelijkheden om duurzaamheid concreet handen en voeten te geven. Toen de opdracht was afgerond was het duurzaamheidsvuurtje bij ons juist feller gaan branden. We besloten om verder te gaan met het onderzoeken van het onderwerp. Dat bracht ons bij deze werkplaats. Centraal staat de vraag hoe je als organisatie kunt bouwen aan duurzaamheid en impact, en wat de werkende factoren zijn om de beweging en verandering op gang te krijgen en te houden. 

 

Daarom zijn we deze werkplaats ‘Bouwen aan duurzaamheid’ gestart. Het is een online onderzoeksplek waar iedereen die geïnteresseerd is in het thema kan volgen en een bijdrage kan posten. Het is óók een offline plek in de zin dat we vier keer per jaar een bijeenkomst organiseren. Daar vervullen wij de functie van host en bepalen we graag mét de deelnemers samen de invulling van het programma. Daar onderzoeken we welke vragen en ervaringen er leven die interessant zijn in het kader van onze onderzoeksvraag. Die zijn leidend voor de uitwisseling en het programma.

 

Doe je mee?

Dat kan actief door online een vraag te posten of deze tijdens één van de werkplaatsbijeenkomsten in te brengen. Het kan ook door een best practice te delen. Het is ook mogelijk om gewoon te volgen, door deze website te lezen of een keer gewoon mee te doen aan een bijeenkomst zonder een vraag of casus in te brengen. Je bent van harte welkom!

Marieke Grondstra
Laatste bijdrage
door Marieke Grondstra op 19-10-2020

Bekijk alle (9) bijdragen

Reacties op deze werkplaats

Plaats reactie

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Login om snel reacties te kunnen plaatsen. Anders, vul je gegevens in:

Just a second...

Doe mee & draag bij

Aan de slag

De Kessels & Smit werkplaatsen zijn precies dat: plekken waar we aan de slag zijn. Waar we concepten verkennen, een boek maken, een onderzoek doen, een bijeenkomst voorbereiden. Met elkaar en met collega's en vakgenoten van buiten ons gezelschap. Geinteresseerd volgen van kan altijd. En bij diverse werkplaatsen kun je ook actief bijdragen aan het verhaal dat daar ontstaat: door reacties te plaatsen, bij te dragen met inhoudelijke content, mee te schrijven.... De mogelijkheden zijn elke keer anders. 

Voeg je bijdrage toe +

Sorteer op
Bijdragen (9)
Vind je dit onderwerp inspirerend?
Doe ook mee!

Voeg je bijdrage toe +
Om bijdragen te kunnen plaatsen moet je je aanmelden
Hoe wil je inloggen?

Met je e-mailadres


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Nieuw? Maak een account aan | Wachtwoord kwijt

Just a second...
OK, u bent ingelogt.
Geïnteresseerden van deze Werkplaats
  • Hanneke Queens
    Like geplaatst op 06-10-2020
    Hanneke Queens