De Australische filosoof Roman Krznaric (1970) is medeoprichter van The School of Life en auteur van onder andere de internationale bestseller Empathie: Een revolutionair boek (2014). In zijn nieuwste boek De goede voorouder, onderzoekt Krznaric hoe we het langetermijndenken kunnen cultiveren om een goede toekomst voor onze nazaten veilig te stellen.
Een goede voorouder worden is een geduchte taak. Of het ons gaat lukken zal afhangen van de uitkomst van de strijd om de menselijke geest die momenteel op mondiale schaal wordt geleverd door de tegengestelde krachten van het kortetermijn- en het langetermijndenken.
Op dit moment in de geschiedenis is het duidelijk welke van deze twee krachten de overhand heeft: onze tijd wordt gekenmerkt door een ziekelijk kortetermijndenken. Politici kunnen amper verder kijken dan de volgende verkiezing of de laatste opiniepeiling of tweet. Bedrijven zijn slaven van het volgende kwartaalverslag en de voortdurende druk om de waarde van het aandeel op te krikken. Markten pieken en storten in elkaar wanneer de door supersnelle algoritmen gedreven speculatieve bubbels barsten. Landen schuiven aan bij internationale onderhandelingen en ruziën over kortetermijnbelangen terwijl de planeet in brand staat en bedreigde planten en dieren uitsterven. Onze cultuur van onmiddellijke bevrediging maakt dat we ons te buiten gaan aan fastfood, snelvuurberichten en de ‘Nu kopen’-knop. ‘De grote ironie van onze tijd’, schrijft antropologe Mary Catherine Bateson, ‘is dat we langer leven maar korter denken.’ Dit is het tijdperk van de tirannie van het nu.
Het kortetermijndenken voert de mensheid naar de afgrond en de generaties na ons zijn de dupe van onze kortzichtigheid. We moeten leren goede voorouders te zijn. In dit artikel van De Groene Amsterdammer kan je de ingekorte en bewerkte voorpublicatie van het eerste hoofdstuk lezen.