Terug naar de werkplaats
Werkplaats: Bouwen aan duurzaamheid
Een onderzoek naar hoe je kunt werken aan duurzaamheid in je organisatie

INSPIRATIE: Roman Krznaric en zijn nieuwste boek De goede voorouder: hoe we het langetermijndenken kunnen cultiveren om een goede toekomst voor onze nazaten veilig te stellen


Marieke Grondstra
Geschreven door Marieke Grondstra
Geplaatst op 12-01-2021
Media

De Australische filosoof Roman Krznaric (1970) is medeoprichter van The School of Life en auteur van onder andere de internationale bestseller Empathie: Een revolutionair boek (2014). In zijn nieuwste boek De goede voorouder, onderzoekt Krznaric hoe we het langetermijndenken kunnen cultiveren om een goede toekomst voor onze nazaten veilig te stellen.

 

Roman Krznaric: The Importance Of Conversation And ...

 

Een goede voorouder worden is een geduchte taak. Of het ons gaat lukken zal afhangen van de uitkomst van de strijd om de menselijke geest die momenteel op mondiale schaal wordt geleverd door de tegengestelde krachten van het kortetermijn- en het langetermijndenken.

Op dit moment in de geschiedenis is het duidelijk welke van deze twee krachten de overhand heeft: onze tijd wordt gekenmerkt door een ziekelijk kortetermijndenken. Politici kunnen amper verder kijken dan de volgende verkiezing of de laatste opiniepeiling of tweet. Bedrijven zijn slaven van het volgende kwartaalverslag en de voortdurende druk om de waarde van het aandeel op te krikken. Markten pieken en storten in elkaar wanneer de door supersnelle algoritmen gedreven speculatieve bubbels barsten. Landen schuiven aan bij internationale onderhandelingen en ruziën over kortetermijnbelangen terwijl de planeet in brand staat en bedreigde planten en dieren uitsterven. Onze cultuur van onmiddellijke bevrediging maakt dat we ons te buiten gaan aan fastfood, snelvuurberichten en de ‘Nu kopen’-knop. ‘De grote ironie van onze tijd’, schrijft antropologe Mary Catherine Bateson, ‘is dat we langer leven maar korter denken.’ Dit is het tijdperk van de tirannie van het nu.

 

Het kortetermijndenken voert de mensheid naar de afgrond en de generaties na ons zijn de dupe van onze kortzichtigheid. We moeten leren goede voorouders te zijn. In dit artikel van De Groene Amsterdammer kan je de ingekorte en bewerkte voorpublicatie van het eerste hoofdstuk lezen.Vind je deze bijdrage inspirerend?
Doe ook mee!

Voeg je bijdrage toe +
Om bijdragen te kunnen plaatsen moet je je aanmelden
Hoe wil je inloggen?

Met je e-mailadres


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Nieuw? Maak een account aan | Wachtwoord kwijt

Just a second...
OK, u bent ingelogt.


Plaats reactie

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Login om snel reacties te kunnen plaatsen. Anders, vul je gegevens in:

Just a second...