Wat doe je als je wereld in elkaar stort? Je kunt wanhopen, denken dat de toekomst al vaststaat en dat het geen zin heeft om iets te doen. Óf je komt in actie – omdat je weet dat het werkt.
Yotam Marom is activist en organizer. Hij is oprichter van het Wildfire Project, dat actiegroepen op het gebied van klimaat, migratie en sociale rechtvaardigheid traint. Hij was een van de leidende figuren van Occupy Wall Street. Én hij is de auteur van een prachtig aanstekelijk artikel op de Correspondent.
"In de wereld waarin we nu leven is het niet onredelijk om wanhopig te worden. Ik ervaar het elke dag: als ik zie hoe mijn vijfjarige dochter verliefd wordt op dingen in deze wereld die nog tijdens haar leven zullen verdwijnen, hoe ze haar zakgeld geeft aan een oude man op straat die hongerig en koud is – in een wereld die vrijwel zeker killer en hongeriger zal worden; als ik de oneindige stroom nieuwsberichten lees over de groei van extreemrechts, of gletsjers die smelten.
Het kost enorm veel moeite om door dat gevoel heen te breken, en zelfs dan kruipt het altijd weer terug. Wanhoop is iets dat in golven komt, dat onder je huid gaat zitten, zich in je buik nestelt als je even niet oplet.
Maar van tijd tot tijd weet ik erdoorheen te breken. Vaak is dat nadat ik het hartzeer van dit alles echt ben aangegaan. Soms is dat wanneer ik een sprankje hoop voel, omdat we hier en daar kleine overwinningen behalen. Maar het vaakst gebeurt het wanneer ik word voortgestuwd of -getrokken door anderen die besloten hebben te blijven vechten – jonge mensen die stoppen met hun studie om voor de Green New Deal te strijden, oudere oorspronkelijke inwoners die in de ijzige kou pijpleidingen blokkeren, zwarte mensen die hun gemeenschappen organiseren tegen politiegeweld, en zo meer."
Wil je het hele artikel lezen? Kijk dan hier!