Terug naar alle werkplaatsen

Werkplaats: Talentgerichte P-gesprekken

Een onderzoek naar nieuwe invulling van de gesprekscyclus in organisaties

Media

De initiators: Mara Spruyt, Saskia Tjepkema, Sanne Netten

Kessels & Smit The Learning Company
Geplaatst op 14-02-2017
door Kessels & Smit The Learning Company
Reacties: 11 / Geïnteresseerden: 10

Er is de laatste tijd veel te doen rond P-gesprekken: functioneringsgesprekken, RGW, beoordelings-, ontwikkel-gesprekken. Organisaties zetten dit middel over het algemeen in de vorm van een vaste cyclus in, met als doel ervoor te zorgen dat medewerkers gemotiveerd blijven en beter gaan presteren. Maar dit beoogde resultaat wordt lang niet altijd behaald.

 

In het bijzonder bij nieuwe of minder hiërarchische vormen van organiseren, bijvoorbeeld in zelfsturende teams of agile organiseren, werken traditionele gespreksformats niet optimaal. Een keer per jaar in gesprek is dan te weinig: kun je er niet voor zorgen dat je vaker en sneller feedback (of feedforward...) krijgt? En steeds vaker rijst ook de vraag of je alleen met je manager om tafel moet zitten. Wie ziet hoe je werkt, waar je in uitblinkt, waar je nog verder kunt ontwikkelen en welke waarde je toevoegt aan de organisatie? Dat zijn soms eerder collega’s, opdrachtgevers of cliënten dan je manager. Hoe betrek je die input? Ook het benutten van eenzelfde meetlat voor iedereen past steeds minder in tijden van 'werken vanuit de bedoeling' en flexibilisering. Dus hoe bouw je aandacht in voor eigen aanpakken van medewerkers, passend bij de specifieke situatie waarin ze werken en hun eigen talenten?

 

Hoe kan het anders?

Sommige organisaties schaffen het gesprek dan ook helemaal af, anderen kiezen voor een verbouwing, of experimenteren met aanpassingen (zie bijvoorbeeld deze artikelen in NRCnext en De Standaard). Wij zijn als adviseurs enthousiast over die ontwikkeling, kennen uit onze eigen ervaringen ook andere vormen die werken. We gaan er nu onderzoek naar doen. 

 

De onderzoeksvragen

Samen met een aantal betrokkenen uit het veld, die in hun eigen organisaties aan de slag zijn met nieuwe vormen van gesprek, en met dr Marianne van Woerkom van de Universiteit Tilburg, formuleerden we drie onderzoeksvragen waar we mee aan de slag zijn:

 

1. Wat zijn nieuwe vormen van gesprek: hoe vind je bijvoorbeeld een goeie balans tussen in gesprek gaan over prestaties en over talenten? Wie zit er om tafel? Welke vragen en aanpakken helpen? Hoe geef je feedback een plek? Kortom: wat zijn werkzame ingredienten en aanpakken om van het P-gesprek een echt goed gesprek te maken?

 

2. Wat is de impact. Wat levert het op om op andere manieren in gesprek te gaan dan de traditionele 'lijstjes' gesprekken? Wat vinden medewerkers daarin ook belangrijke opbrengsten? En wat zijn belangrijke doelen vanuit werkgever-perspectief? 

 

3. Hoe kom je tot een andere aanpak? Als je als organisatie je gespreksvoering wilt aanpassen, hoe realiseer je dit? Hoe regel je bijvoorbeeld de verbinding met de 'hardere' kanten van het P-systeem (beoordeling, beloning, competentieprofielen)? Hoe speel je in op de verschillende behoeften in verschillende onderdelen van je organisatie? Ga je aan de slag met experimenten of kan je beter in een keer 'om'? Welke dilemma's kom je onderweg tegen en hoe kan je daar productief mee om gaan? 

 

Drie expedities

We zijn nu rond elke onderzoeksthema een expeditie gestart. We gaan op pad en gaandeweg zal de aanpak zich verfijnen. In sommige expedities werken we met meer praktijkgerichte onderzoeksaanpakken. Andere hebben een meer wetenschappelijke insteek. We proberen het beste van beide werelden te combineren, om meer te ontdekken over de vragen die ons intrigeren.

 

Nieuwsgierig?

Doe je mee? Dat kan actief, door bijvoorbeeld een casus aan te dragen, of zelf een interview te doen of een vragenlijst in te vullen. Maar ook meer volgend, door bijvoorbeeld mee te lezen en kijken op deze site, of een keer een bijeenkomst te bezoeken om te ontdekken wat wij hebben gevonden. Je bent van harte welkom!

 

Data dat we elkaar live zien op de Maliebaan 45 in Utrecht:

24 januari 14:00 tot 17:00

3 april 14:00 tot 17:00

11 juni 13:00 tot 16:00

5 oktober 09:00 tot 12:00

Marianne Van Woerkom
Laatste bijdrage
door Marianne Van Woerkom op 28-03-2018

Bekijk alle (12) bijdragen

Reacties op deze werkplaats

Anette Beurskens
Anette Beurskens - 10-04-2018
- Reactie op bijdrage: Challenge
Ook binnen onze organisatie zijn we aan het kijken om de jaarcyclus meer talentgericht vorm te geven. Graag ontvang ik nadere info over deze Challenge. Bedankt alvast!
marieke
marieke - 05-04-2018
- Reactie op deze werkplaats
Ha werkplaatsgenoten,

Deze mail ontving ik vanuit mijn netwerk. Iemand interesse? Neem dan contact op met Magda!

Voor onze klant, een revalidatiekliniek in Amsterdam, organiseren wij een 'peerarena' rondom het thema 'moderniseren van de jaarcyclus'. De jaargespreksystematiek draagt voor hen te minimaal bij aan de strategische doelstellingen en daarom zijn ze op zoek naar manieren hoe dit anders aan te pakken.

We nodigen een 6 tot 8tal managers uit verschillende organisaties uit, die al in meer of mindere mate bezig zijn geweest met deze thematiek, om een interessante dialoog aan te gaan over de veranderende arbeidsmarkt, noodzaak tot innoveren, binden en boeien van mensen, transitie van organisatie, en de uitdagingen en kansen daarbij.

Ben jij beschikbaar op 26 april vanaf lunch tot 15.00 uur? Een alternatief is dat we het de eerste of tweede week van mei organiseren.

Hartelijke groet,

Magda Filon
--
Hartelijke groet,

Magda Filon


m: 06 14 36 53 80
Lees meer...
marieke
marieke - 04-10-2017
- Reactie op deze werkplaats
Bedankt weer voor de mooie inzichten gisteren! Erg fijn om zo concreet aan een vraagstuk te werken. Helaas is mijn onderwerp van de directie-agenda voor 10 oktober gevallen... Doorgeschoven naar eind oktober vanwege andere prio's. Nouja, ik heb in ieder geval een goede voorbereiding in m'n achterzak ;-) Groet! Marieke Lees meer...
Marieke
Marieke - 04-10-2017
- Reactie op deze werkplaats
Bedankt weer voor de mooie inzichten gisteren!
Erg fijn om zo concreet aan een vraagstuk te werken. Helaas is mijn onderwerp van de directie-agenda voor 10 okt gevallen 😏 Doorgeschoven naar november vanwege andere prio’s... Nouja, ik heb in ieder geval een goede voorbereiding in mijn achterzak zitten 😁 Lees meer...
Marieke
Marieke - 04-10-2017
- Reactie op deze werkplaats
Bedankt weer voor de mooie inzichten gisteren!
Erg fijn om zo concreet aan een vraagstuk te werken. Helaas is mijn onderwerp van de directie-agenda voor 10 okt gevallen 😏 Doorgeschoven naar november vanwege andere prio’s... Nouja, ik heb in ieder geval een goede voorbereiding in mijn achterzak zitten 😁 Lees meer...
Elly Oude Elferink
Elly Oude Elferink - 11-09-2017
- Reactie op bijdrage: Bijdrage aan expeditie 3: wat werkt bij talentgerichte P-gesprekken
Beste Saskia,
Ik ben ook erg geïnteresseerd in je blog, maar kan deze ook onder de inspiratieblogs niet vinden. kun je me de tekst svp mailen? Vriendelijk dank!
Leonie Tiel Groenestege
Leonie Tiel Groenestege - 22-06-2017
- Reactie op bijdrage: Boek in aantocht: Het nieuwe beoordelen van Jacco vd Berg
Wij hebben 'm inmiddels ook binnen! Fijne tip.
Leonie Tiel Groenestege
Leonie Tiel Groenestege - 22-06-2017
- Reactie op deze werkplaats
Mijn collega en ik zijn voor onze organisatie ook bezig met het uitwerken van talentontwikkeling en een nieuwe P-cyclus. We vragen ons af of we het uitwerken/uitdenken van deze aanpak 'op papier' met elkaar zouden kunnen delen. Wie staat hiervoor open? We denken dan bijvoorbeeld aan een uitgewerkte benadering en visie op talentontwikkeling, de manier van introduceren in de organisatie en de globale stappen die daarvoor zijn uitgewerkt. Lijkt jullie dit ook leerzaam? Wij sparren graag! Lees meer...
Saskia Tjepkema
Saskia Tjepkema - 08-06-2017
- Reactie op bijdrage: Bijdrage aan expeditie 3: wat werkt bij talentgerichte P-gesprekken
Dag Annelies, dank voor je bericht, dat is niet de bedoeling... Ik denk dat ik iets fout gedaan heb met kopieren van het linkje. De blog staat op: http://kessels-smit.com/nl/experimenteren-met-talentgerichte-p-gesprekken
Als dat niet werkt kun je het beste naar www.kessels-smit.com gaan (onze website). Klik op 'inspiratieblog'. Zoek op 'talentgerichte P-gesprekken'. Of stuur me een mailtje? Hartelijke groet Saskia
Lees meer...
Annelies De Laender
Annelies De Laender - 07-06-2017
- Reactie op bijdrage: Bijdrage aan expeditie 3: wat werkt bij talentgerichte P-gesprekken
De link die hierboven staat, werkt niet (of niet meer). Kan deze toch terug actief worden of kan ik elders de bijdrage lezen?
Bedankt!
Annelies De Laender
Annelies De Laender - 07-06-2017
- Reactie op deze werkplaats
Ik ben dit voor onze organisatie aan het uitwerken dus ben zeer geïnteresseerd in deze werkplaats.

Plaats reactie

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Login om snel reacties te kunnen plaatsen. Anders, vul je gegevens in:

Just a second...

Doe mee & draag bij

Aan de slag

De Kessels & Smit werkplaatsen zijn precies dat: plekken waar we aan de slag zijn. Waar we concepten verkennen, een boek maken, een onderzoek doen, een bijeenkomst voorbereiden. Met elkaar en met collega's en vakgenoten van buiten ons gezelschap. Geinteresseerd volgen van kan altijd. En bij diverse werkplaatsen kun je ook actief bijdragen aan het verhaal dat daar ontstaat: door reacties te plaatsen, bij te dragen met inhoudelijke content, mee te schrijven.... De mogelijkheden zijn elke keer anders. 

Voeg je bijdrage toe +

Sorteer op
Bijdragen (12)
Vind je dit onderwerp inspirerend?
Doe ook mee!

Voeg je bijdrage toe +
Om bijdragen te kunnen plaatsen moet je je aanmelden
Hoe wil je inloggen?

Met je e-mailadres


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Nieuw? Maak een account aan | Wachtwoord kwijt

Just a second...
OK, u bent ingelogt.
Geïnteresseerden van deze Werkplaats
 • Anette Beurskens
  Reactie geplaatst op 10-04-2018
  Anette Beurskens
 • Leonie Tiel Groenestege
  Reactie geplaatst op 22-06-2017
  Leonie Tiel Groenestege
 • Marieke
  Reactie geplaatst op 04-10-2017
  Marieke
 • Elly Oude Elferink
  Reactie geplaatst op 11-09-2017
  Elly Oude Elferink
 • marieke
  Reactie geplaatst op 04-10-2017
  marieke
 • Karlijn Stevens
  Like geplaatst op 22-02-2018
  Karlijn Stevens
 • Annelies De Laender
  Reactie geplaatst op 07-06-2017
  Annelies De Laender
 • Debbie Dijkhuis
  Like geplaatst op 23-03-2017
  Debbie Dijkhuis
 • Saskia Tjepkema
  Reactie geplaatst op 08-06-2017
  Saskia Tjepkema
 • Rule Off
  Like geplaatst op 17-01-2017
  Rule Off