Terug naar alle werkplaatsen

Werkplaats: Praktijkleren in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs [post corona]

Hoe maken we het praktijkonderwijs weer fit ten tijde van en na Corona?

Media

De initiators: Jeroen Hellings, Josianne Savonije

Kessels & Smit The Learning Company
Geplaatst op 27-05-2021
door Kessels & Smit The Learning Company
Reacties: 0 / Geïnteresseerden: 0

Het jaar 2021 heeft veel flexibiliteit en creativiteit gevraagd van mbo’s, hbo’s en universiteiten. Online onderwijs werd in no time opgezet en onderwijsinstellingen zochten noodgedwongen alternatieven voor bijvoorbeeld toetsing en studieloopbaanbegeleiding op afstand. Ook het leren in de praktijk kwam stevig in de knel. Hoe leert een student immers in een werkomgeving als de kantoren op slot zitten, de restaurants leeg blijven en sportclubs er verlaten bij liggen?

 

De opdracht die ons triggerde

In september gingen wij als K&S LAB aan de slag met deze vraag. We ontwikkelden een alternatieve stagemodule voor een juridische mbo-opleiding, zodat studenten toch ervaarden hoe het is om binnen de context van een bestaande organisatie te werken en te leren. Een simulatie waarin een echt bedrijf met echte medewerkers centraal stond, gekoppeld aan praktijkgerichte en actuele opdrachten. Studenten leerden op deze manier praktische dingen zoals het sturen van zakelijke mails of het doorverwijzen van interne klanten naar collega’s, ook ontwikkelden ze zich inhoudelijk, door bijvoorbeeld dossiers te behandelen of juridische vraagstukken uit te pluizen. Daarnaast reflecteerden ze gedurende het traject op hun persoonlijke en professionele ontwikkeling door middel van het opnemen van kleine vlogs en andere creatieve opdrachten. 

 

Hoe staat het ervoor?

Na het ontwikkelen van deze module en ook door de nieuwsberichten over praktijkleren dat in de knel komt, ontstonden bij ons een aantal vragen die we verder hebben onderzocht. Hoe hebben andere onderwijsinstellingen het wegvallen van praktijkleren opgevangen? En wat voor impact hebben deze initiatieven op de ontwikkeling van studenten? We spraken een aantal studenten van zowel mbo- als hbo-instellingen en kwamen erachter dat je grofweg drie groepen kunt onderscheiden om het praktijkleren tijdens corona te beschrijven. Dit doen we aan de hand van drie (fictieve) personages:

 

Bas (19 jaar, leerling basiskok) - “Ik heb (bijna) niet in de praktijk kunnen leren”

“Ook het op tempo werken heb ik niet kunnen leren. Voor het examen moeten we 5 gangen koken samen met een hulp student. Daar heb je een paar uren voor en moet alles van A tot Z kloppen. Daar moet je tempo voor maken, dat moet je leren en wil je oefenen op een stage plek, niet alleen op school. School heeft de keuken wel opengezet met bepaalde hoeveelheden mensen. We hadden één keer in de week een oefenmoment op school. Zodat we in de instructiekeuken konden oefenen.

 

Esther (21 jaar student Juridische Dienstverlening) - “Ik heb een vervangende opdracht kunnen doen die me dichtbij de werkpraktijk bracht

“Ik heb drie andere dames mogen leren kennen en ik had een leuke, goede samenwerking. Ik heb ook veel nieuwe dingen geleerd, zoals hoe je juridische documenten opstelt. Sommige opdrachten waren wel lang en veel, zonder dat je het ooit hebt gedaan en zonder uitleg of voorbeelden te krijgen.”

 

Hakim (22 jaar student Toegepaste Psychologie) - “Ik heb ondanks corona (online) kunnen stagelopen

“Ik had een fijne begeleidster waarmee ik online goed contact had. Ik ben tevreden met hoe ik werd ingewerkt. In mijn eerste maand wilde ik graag de organisatie en collega’s beter leren kennen. Dat doe je normaal door ergens binnen te lopen, gedragsnormen te leren kennen en te proeven van de aanpak van collega’s. Het was erg lastig om dit online te kunnen doen en ook mijn plek te vinden in de organisatie.”

 

Wat doen we in deze werkplaats?

In deze werkplaats willen we met mensen van verschillende onderwijsinstellingen in gesprek gaan over de vraag: Hoe maak je je praktijkonderwijs corona-fit? We zoomen in op de drie situaties die we hierboven beschrijven. Welke situatie(s) zie je binnen jouw onderwijsinstelling sterk terugkomen? Wat kwam bij studenten in de knel dat herstelaandacht vraagt het komende studiejaar? Wat is er juist ontstaan dat je wilt vasthouden of versterken? En wat betekent dit concreet voor jouw onderwijsontwikkeling in het komende ‘post-corona’ schooljaar?

 

Praat je mee op 7 oktober 16:00 - 17:30? 

Je kan je aanmelden via de rechterzijde op deze website bij Plaats reactie of door een mail te sturen naar lab@kessels-smit.com. 

 

Wie zijn wij?

In september 2020 startten wij, Jeroen en Josianne, met het K&S LAB. Een onderneming binnen Kessels & Smit die onderwijskundig onderzoek doet en ontwerpt. In het K&S LAB is er veel ruimte om te experimenteren met innovatievraagstukken op het gebied van online en offline leren. Je leest hier meer over waar het K&S LAB voor staat. Zelf (her)kennen we het belang van praktijkervaring als onderwijskundigen en als stagiaires in de lockdown van 2020 als geen ander. De urgentie voor huidige en toekomstige studenten + onze motivatie brengt ons op het punt om kennisdeling samen met anderen (jij dus) te starten.

Reacties op deze werkplaats

Plaats reactie

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Login om snel reacties te kunnen plaatsen. Anders, vul je gegevens in:

Just a second...

Doe mee & draag bij

Aan de slag

De Kessels & Smit werkplaatsen zijn precies dat: plekken waar we aan de slag zijn. Waar we concepten verkennen, een boek maken, een onderzoek doen, een bijeenkomst voorbereiden. Met elkaar en met collega's en vakgenoten van buiten ons gezelschap. Geinteresseerd volgen van kan altijd. En bij diverse werkplaatsen kun je ook actief bijdragen aan het verhaal dat daar ontstaat: door reacties te plaatsen, bij te dragen met inhoudelijke content, mee te schrijven.... De mogelijkheden zijn elke keer anders. 

Voeg je bijdrage toe +

Sorteer op
Bijdragen (0)
Vind je dit onderwerp inspirerend?
Doe ook mee!

Voeg je bijdrage toe +
Om bijdragen te kunnen plaatsen moet je je aanmelden
Hoe wil je inloggen?

Met je e-mailadres


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Nieuw? Maak een account aan | Wachtwoord kwijt

Just a second...
OK, u bent ingelogt.