Terug naar alle werkplaatsen

Werkplaats: Praktijkleren in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs

Hoe gaan we met de tijd mee?

Media

De initiators: Jeroen Hellings, Josianne Savonije

Kessels & Smit The Learning Company
Geplaatst op 27-05-2021
door Kessels & Smit The Learning Company
Reacties: 1 / Geïnteresseerden: 1
 • Wanneer: 12 oktober 16:00 – 17:30
 • Waar: Online via MS Teams
 • Aanmelden: Mail naar lab@kessels-smit.com of laat een reactie achter op deze pagina
 • Voorbereiding: Verzamel één of meerdere succesvolle voorbeelden van praktijkleren binnen jouw onderwijspraktijk die je met andere deelnemers wilt delen en/of een vraagstuk dat op dit moment jouw aandacht heeft op het gebied van praktijkleren

 

Als K&S LAB werken we veel aan vragen die gaan over ‘leren in de praktijk’. Niet alleen in organisaties, maar ook binnen het onderwijs is het leren in de praktijk een thema dat vaak aan bod komt. We beschouwen de praktijk, het werkveld waar de student later terechtkomt, als startpunt voor het vormgeven van onderwijs. In het middelbaar en hoger beroepsonderwijs ontwikkel je kennis en vaardigheden om straks bekwaam je beroep uit te kunnen voeren. Daarom loopt een leerling kok alvast mee in de keuken, staat een pabo-student al voor de klas en starten studenten handel hun eigen onderneming, nog voordat ze hun diploma op zak hebben.

 

Vragen uit het onderwijs

Praktijkleren houdt onderwijsinstellingen bezig. Dat zien we aan de vragen waaraan we samen met hen werken: ‘Hoe brengen we onderwijs en praktijk dichter bij elkaar?’ en ‘Hoe geven we praktijkleren een prominente plek binnen ons nieuwe curriculum?’ zijn daar twee voorbeelden van. Ook maatschappelijke ontwikkelingen kunnen een sterke invloed hebben op hoe je praktijkleren vormgeeft. We ontwierpen bijvoorbeeld een alternatieve stage toen studenten door corona geen plek konden vinden bij een echt bedrijf. Ook horen we van docenten op het mbo dat de krapte op de arbeidsmarkt ervoor zorgt dat studenten bijna als volwaardige medewerkers moeten meewerken tijdens hun stage. Hoe ga je hier dan als onderwijsinstelling mee om? Hoe ontwerp je goede praktijk-leerervaringen samen met het werkveld? En hoe beweegt het onderwijs mee met de maatschappelijke ontwikkelingen in dit werkveld?

 

Op zoek naar wat al goed werkt

Wij zijn ervan overtuigd dat we binnen het Nederlandse onderwijs tal van goede voorbeelden kunnen vinden op het gebied van praktijkleren. Voorbeelden waar we de antwoorden op bovenstaande vragen in kunnen vinden. Iedere opleiding heeft wel een zo’n bedrijfsbezoek, stagetraject of skill challenge waar studenten warm voor lopen en docenten trots op zijn. Hier zijn we nieuwsgierig naar. We willen dit soort voorbeelden verzamelen en onderzoeken, samen met de mensen die ze tot stand brachten. Daarom starten we de K&S LAB Werkplaats ‘Praktijkleren in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs’.

 

Wat doen we in de werkplaats en wat levert het jou op?

De bijeenkomst in de notendop:

 • Tijdens de online bijeenkomst ben je als onderwijsprofessional welkom om jouw succesvoorbeelden en uitdagingen op het gebied van praktijkleren te delen met andere deelnemers
 • We gaan samen in gesprek om de werkende principes te onderzoeken die onder deze voorbeelden liggen; wat maakt het zo’n succesvol voorbeeld? Maar ook: zie je aanknopingspunten die je kunt gebruiken in jouw onderwijspraktijk?  
 • We denken met elkaar mee over hoe je om kunt gaan met de uitdagingen die worden ingebracht en maken gebruik van de bundeling aan kennis en ervaring in de groep. Samen weten we meer dan alleen.
 • Als K&S LAB houden we de resultaten vast. We maken een overzicht van succesformules en werkende principes, dit krijg je als deelnemer van ons cadeau na afloop van de bijeenkomst
 • We hopen dat je met nieuwe ideeën voor praktijk-leerervaringen de bijeenkomst verlaat, dat je verbinding hebt kunnen leggen met andere onderwijsprofessionals en dat je je geholpen voelt in de praktijkleer-uitdagingen die voor je liggen

 

Wie zijn wij?

Het K&S LAB is een onderneming binnen Kessels & Smit, gerund door ons, Josianne en Jeroen. Als onderwijskundig adviseur kijken we nieuwsgierig naar vragen over leren, ontwikkelen en veranderen. We experimenteren met nieuwe werkvormen en online tools die leren aantrekkelijk, toegankelijk en leuk maken. Meer weten? Lees dan onze blog!

Reacties op deze werkplaats

Anna Smits
Anna Smits - 28-04-2022
- Reactie op deze werkplaats
Zou ik als universitair docent ook mee kunnen doen? Ik denk namelijk dat we in onze opleiding juist wat kunnen leren van mbo en hbo wanneer het gaat om praktijkleren.
Mvg, Anna Smits

Plaats reactie

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Login om snel reacties te kunnen plaatsen. Anders, vul je gegevens in:

Just a second...

Doe mee & draag bij

Aan de slag

De Kessels & Smit werkplaatsen zijn precies dat: plekken waar we aan de slag zijn. Waar we concepten verkennen, een boek maken, een onderzoek doen, een bijeenkomst voorbereiden. Met elkaar en met collega's en vakgenoten van buiten ons gezelschap. Geinteresseerd volgen van kan altijd. En bij diverse werkplaatsen kun je ook actief bijdragen aan het verhaal dat daar ontstaat: door reacties te plaatsen, bij te dragen met inhoudelijke content, mee te schrijven.... De mogelijkheden zijn elke keer anders. 

Voeg je bijdrage toe +

Sorteer op
Bijdragen (0)
Vind je dit onderwerp inspirerend?
Doe ook mee!

Voeg je bijdrage toe +
Om bijdragen te kunnen plaatsen moet je je aanmelden
Hoe wil je inloggen?

Met je e-mailadres


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Nieuw? Maak een account aan | Wachtwoord kwijt

Just a second...
OK, u bent ingelogt.
Geïnteresseerden van deze Werkplaats
 • Anna Smits
  Reactie geplaatst op 28-04-2022
  Anna Smits