Terug naar alle werkplaatsen

Werkplaats: Bouwen aan positief onderwijs

Media

De initiators: Rosa Helmantel, Josianne Savonije, Saskia Tjepkema, Willemijn de Jong, Sanne Netten, Nina Timmermans

Kessels & Smit The Learning Company
Geplaatst op 09-03-2023
door Kessels & Smit The Learning Company
Reacties: 0 / Geïnteresseerden: 1

Sinds een aantal jaar houden we ons als Kessels & Smit collega’s bezig met de vraag hoe je de inzichten van de positieve psychologie over welbevinden en floreren ook een plek geeft in het onderwijs. Zodat leerlingen zich beter in hun vel voelen (en dus ook makkelijker leren…) en vaardigheden verwerven waar ze hun leven lang iets aan hebben. Hoe leer je bijvoorbeeld je eigen talent kennen? Hoe ontwikkel je je vermogen om vriendschapsrelaties te bouwen? Of hoe werk je aan je doorzettingsvermogen? Om maar een paar voorbeelden te noemen van bekwaamheden die belangrijk blijken te zijn voor een gelukkig leven.

 

We hebben er zelf (actie)onderzoek naar gedaan, organiseren lerende netwerken, publiceren over het thema en ondersteunen scholen die aan het experimenteren zijn. Daarbij gaat het soms om de vraag welke werkvormen je in de klas kunt inzetten, in een bepaald vak of in de mentorles. Maar heel vaak ook over een ‘hele schoolbenadering’: hoe kun je als school aandacht besteden aan ruimte voor (werk)geluk van eenieder? Zodat docenten, teamleiders, concierges en eigenlijk iedereen in de school leert op dat gebied en die vaardigheden ook op een natuurlijke manier doorgeeft aan de leerlingen? Soms als expliciet thema, soms ook gewoon door ‘de manier waarop je de dingen doet’.

 

We raken elke keer weer enthousiast van de verhalen van mensen die hiermee experimenteren en zijn nog lang niet uitgeleerd over hoe dit werkt. Daarom organiseren we deze werkplaats: een plek om online en live uit te wisselen over wat werkt als het gaat om het bouwen van scholen die een fijne en voedende plek zijn voor iedereen en waar je vaardigheden voor het leven leert.

 

Op onze themapagina Positief Onderwijs vind je meer over onze activiteiten, podcasts en publicaties op dit gebied. Bij deze werkplaats kan je je aanmelden als je de activiteit wilt volgen en mee wilt doen met de uitwisseling – via deze pagina of tijdens een van de live ontmoetingen die we organiseren op:

 

4 april 2023 15:00 – 17:00

15 mei 2023 15:00 – 17:00

 

Reacties op deze werkplaats

Plaats reactie

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Login om snel reacties te kunnen plaatsen. Anders, vul je gegevens in:

Just a second...

Doe mee & draag bij

Aan de slag

De Kessels & Smit werkplaatsen zijn precies dat: plekken waar we aan de slag zijn. Waar we concepten verkennen, een boek maken, een onderzoek doen, een bijeenkomst voorbereiden. Met elkaar en met collega's en vakgenoten van buiten ons gezelschap. Geinteresseerd volgen van kan altijd. En bij diverse werkplaatsen kun je ook actief bijdragen aan het verhaal dat daar ontstaat: door reacties te plaatsen, bij te dragen met inhoudelijke content, mee te schrijven.... De mogelijkheden zijn elke keer anders. 

Voeg je bijdrage toe +

Sorteer op
Bijdragen (0)
Vind je dit onderwerp inspirerend?
Doe ook mee!

Voeg je bijdrage toe +
Om bijdragen te kunnen plaatsen moet je je aanmelden
Hoe wil je inloggen?

Met je e-mailadres


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Nieuw? Maak een account aan | Wachtwoord kwijt

Just a second...
OK, u bent ingelogt.
Geïnteresseerden van deze Werkplaats
  • Only Jeon
    Like geplaatst op 17-04-2023
    Only Jeon