Terug naar de werkplaats
Werkplaats: [Van kleine doorbraak naar grootschalige innovatie]
Een onderzoek naar manieren waarop vernieuwing groeit van klein naar groot

Ode aan alle gangmakers!


Karlijn Stevens
Geschreven door Karlijn Stevens
Geplaatst op 16-05-2018
Media

 

 

Inmiddels zijn we alweer drie maanden op weg in onze zoektocht naar hoe kleine innovatie groot wordt. We hebben er al heel wat interviews en gesprekken op zitten. We hoorden verhalen van mensen werkzaam in de zorg, in het onderwijs en op het gebied van technologie. Gangmakers noemen we ze; mensen die in hun werkomgeving van dichtbij kleine innovaties groter ziet worden of juist niet. Mooi om al deze verhalen te mogen horen en hiervan te leren. Overal in het land blijken er gangmakers aan het werk. Vol passie proberen ze innovaties groter te maken, vaak ook onbewust. Hoe meer gesprekken ik voer, hoe meer raakvlakken ik zie tussen de verhalen. De ene gangmaker zet de spotlight op ‘de noodzaak’, terwijl een ander de focus legt op ‘samen’ en weer een ander op ‘aandacht’ en ga zo maar door. Welke factoren komen in meerdere verhalen terug? En welke verhalen uit de praktijk laten het belang van deze factoren zien? 

 

Samen

Uit meerdere gesprekken met de gangmakers komt naar voren dat iets samendoen ervoor zorgt dat meer werk verzet wordt, er meer energie ontstaat, er meer motivatie is en mensen eerder een verandering aan durven. Een mooi voorbeeld van één van de gangmakers ging over het buddy-principe. Ik had weleens vaker van buddytrajecten gehoord maar nog niet eerder over het buddy-principe. Ilse, teamleider bij een zorgorganisatie, vertelt dat ze merkte dat haar collega’s zich eenzaam kunnen voelen in tijden van verandering. Ze veronderstelde dat wanneer je zo’n verandering met zijn tweeën kunt beleven, er minder het idee van ‘er alleen voorstaan’ zou bestaan. Ze gaat hiermee aan de slag en maakte maatjes in haar team. Ze merkte dat het werkt. Niet alleen voor de verandering maar mensen kregen ook energie om buiten de verandering te werken aan hun eigen ontwikkeling.

 

Aandacht

Uit alle gesprekken komt het belang van aandacht terug en dit wordt op veel verschillende manieren uitgelegd. Zoals een directeur die weet wat je doet en hier jou een vrijbrief voor geeft, met jou in gesprek gaat over hoe je het voor je ziet. Er is vaak sprake van een ‘oliemannetje’, iemand die de beweging gaande houdt en continu de spotlight laat schijnen op het belang van de verandering en dit ook met alle partijen bespreekt. En er is vaak een leidinggevende die voor ruimte en geld zorgt zodat het team kan groeien in wat voor hen op dat moment belangrijk is. Uit de interviews komt naar voren dat dit belangrijke kenmerken zijn om een innovatie te laten groeien.

 

Noodzaak

Waar wordt de beweging groter en wie stapt erin? Uit de verschillende gesprekken blijkt dat de urgentie of noodzaak een belangrijke voorspeller is. En vooral op individueel niveau. Wat vanuit het MT als noodzakelijk wordt gezien hoeft op de werkvloer nog niet als noodzakelijk aan te voelen of andersom. Zo wordt bijvoorbeeld een nieuw systeem voor computers niet als noodzakelijk gezien op de werkvloer van een verpleegkundige afdeling. Terwijl de verpleegkundigen het contact met de familie van patiënten wel belangrijk vinden. Dit is dan ook iets waar ze sneller mee aan de slag gaan en zich betrokken bij voelen.

 

Uitnodiging

Gangmakers, bedankt voor alle innoverende, generieke, fijne en openhartige contacten. Tijdens onze gesprekken heb ik veel geleerd over het werken in een organisatie en de ware kracht achter een verandering. Hierin zie ik terug dat jullie vaak die oliemannetjes zijn die de beweging gaande houden en aandacht blijven geven aan de verandering. Deze blog eindig ik met een uitnodiging voor iedereen die zich een gangmaker voelt en wil meebewegen met dit onderzoek. Wordt jij geprikkeld en voel jij je betrokken bij dit onderwerp? Wil jij zelf op onderzoek uit en interviews afnemen? Deel uitmaken van een bijzonder onderzoek? Stuur dan een mailtje naar kstevens@kessels-smit.com.

 



Vind je deze bijdrage inspirerend?
Doe ook mee!

Voeg je bijdrage toe +
Om bijdragen te kunnen plaatsen moet je je aanmelden
Hoe wil je inloggen?

Met je e-mailadres


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Nieuw? Maak een account aan | Wachtwoord kwijt

Just a second...
OK, u bent ingelogt.


Plaats reactie

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Login om snel reacties te kunnen plaatsen. Anders, vul je gegevens in:

Just a second...