Terug naar de werkplaats
Werkplaats: [Van kleine doorbraak naar grootschalige innovatie]
Een onderzoek naar manieren waarop vernieuwing groeit van klein naar groot

Eerst zien dan doen!


Karlijn Stevens
Geschreven door Karlijn Stevens
Geplaatst op 21-03-2018
Media

Het goede voorbeeld geven en krijgen, niet door verhalen of filmpjes van onbekende mensen, maar juist binnen de eigen context met directe collega’s. Het is zo logisch, wanneer je erover nadenkt! Neem je iets eerder over van wat iemand deelt op LinkedIn of wanneer je het met je eigen ogen ziet van een collega? Denk je bij een groots en meeslepend voorbeeld dat je dat zelf ook kunt, of denk je dat eerder bij een klein en nabij voorbeeld? Juist de verhalen van mensen die je kent, het met eigen ogen zien en de kleine voorbeelden, maken het verschil volgens Maarten van der Vloed. Maarten vertelt in een interview over zijn ervaringen als verpleegkundig specialist in Noorwegen. Hoe bijzonder de casussen van een nieuwe werkmethode ook zijn, als je er geen beeld bij hebt, is het niet eenvoudig om het zelf ook te gaan doen. Maarten merkte dit tijdens het proces waar verpleegkundigen gingen veranderen van werkwijze. De bedoeling was dat bewoners meer zelf mochten kiezen hoe ze hun dag wilden indelen. Hij moest met een ander idee komen. Maar hoe zou hij de mensen zo ver kunnen krijgen om de nieuwe werkwijze toe te passen?

 

Lokaal succes

Het opsporen van succesverhalen dichtbij huis, op zoek naar ‘bewijs’ dat zijn directe collega’s zou aanspreken. Dat ging hij doen. Om dit idee vorm te geven komt het belang van de eerste volger weer terug in beeld. Maarten ging op zoek naar iemand die zin had om als eerste de nieuwe werkwijze in praktijk te gaan brengen. Deze ‘eerste volger’ werd gefilmd in het uitvoeren van de nieuwe aanpak. De nieuwe aanpak werkte. Het gedrag van de patiënt veranderde; minder agressie, meer rust en de patiënten werkten beter mee. En dit alles stond op de film!

 

De informele leider maakt verschil

Bij het tonen van de film stond de informele leider van het team op en vroeg: ‘mag ik de eerstvolgende zijn die gefilmd wordt, ik wil hier graag meer van leren!’. Maarten gaf aan dat hij dit het meest bijzondere moment van het proces vond. Deze persoon zag juist in eerste instantie helemaal niet de voordelen van de nieuwe aanpak. En nu wilde zij als eerste aan de slag om het te gaan uitproberen. De rest van het team volgde. Ieder ging wat uitproberen bij de patiënten. De olievlek kon zich uitbreiden over de gehele organisatie. 

 

Versnelling hoger

Maarten benoemt naast de informele leider nog iets anders dat er voor hem uitspringt. De directeur en huisarts van het verzorgingstehuis die erg betrokken waren tijdens het verder ontwikkelen van de nieuwe werkwijze. Hun betrokkenheid zorgde ervoor dat dingen snel in gang werden gezet. Zoals nieuwe regels omtrent medicatie. Dit laat zien dat de betrokkenheid van verschillende partijen, verschillende lagen en specialismen uit de organisatie zorgen voor een versnelling hoger in het verander proces.

 

Specialistische bewijzen

Uit het voorbeeld van Maarten kwam nog naar voren dat de gemeente hoorde over de nieuwe werkwijze en de succesverhalen. Ze wilde graag dat deze werkwijze bij alle verzorgingstehuizen geïmplementeerd zouden worden. De olievlek breidde zich dus nog verder uit. Ze wilden dit gaan doen vanwege de ‘bewijzen’ die er inmiddels waren voor de werking van de nieuwe aanpak. Zo bleek dat er minder ziekteverzuim, minder gebruik werd gemaakt van slaapmedicatie en minder benzodiazepinen. Ik ben benieuwd of en hoe het lukte om deze aanpak ook op andere plekken te gaan toepassen. De harde bewijzen kunnen verleidelijk zijn. Maar uiteindelijk hebben de nieuwe verzorgingshuizen ook weer hun eigen eerste volger nodig. En hun eigen verhalen van dichtbij.



Vind je deze bijdrage inspirerend?
Doe ook mee!

Voeg je bijdrage toe +
Om bijdragen te kunnen plaatsen moet je je aanmelden
Hoe wil je inloggen?

Met je e-mailadres


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Nieuw? Maak een account aan | Wachtwoord kwijt

Just a second...
OK, u bent ingelogt.


Plaats reactie

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Login om snel reacties te kunnen plaatsen. Anders, vul je gegevens in:

Just a second...