Terug naar de werkplaats
Werkplaats: [Van kleine doorbraak naar grootschalige innovatie]
Een onderzoek naar manieren waarop vernieuwing groeit van klein naar groot

Goede ideeën moeten aandacht krijgen om te groeien


Tim Visser
Geschreven door Tim Visser
Geplaatst op 08-03-2018
Media

 

8 februari 2018                                                                                                        Tim Visser

De gedachtentrein

Tijdens mijn terugreis in de trein naar Zwolle zat ik in gedachten verzonken over ons gesprek met Karin Derksen. Karin zin het bestuur van de FCE en was daarom erg geïnteresseerd in het onderzoek dat we doen. In het gesprek vertelde ze ons dat spontane innovaties op de werkvloer eigenlijk bijna nooit voorkomen. Volgens haar handelen mensen alleen maar als ze tegen een probleem of obstakel aan lopen en deze ‘innovatieve oplossing’ is maar van korte duur.

Dit was voor mij eerlijk gezegd een schok. Ik dacht namelijk altijd dat mensen vooral spontaan met leuke en goede werkwijzen komen, omdat ze graag origineel willen zijn in hun werk. Misschien is dat wat naïef gedacht van me, want als ik Karin zo mag geloven gaat dat in de praktijk dus vaak niet zo.

 

Succesvolle teams

Karin deed in het kader van haar studie toegepaste onderwijskunde een promotieonderzoek, samen met veranderingsmanagementgoeroe Leon de Caluwé, naar de ontwikkeling van teams. Naast dit onderzoek heeft Karin veel praktijkervaring opgedaan als adviseur in verschillende ziekenhuizen. In haar mooie huis aan het Sonsbeekpark in Arnhem spraken we dan ook over de ontwikkeling van teams en wat succesvolle ingrediënten hiervoor zijn.  Zij stelt dat er veel factoren om de hoek komen kijken bij succesvolle teams. Deze factoren zijn, natuurlijk, het resultaat maar ook samenwerking en diversiteit. De diversiteit binnen teams bepaald de manier waarop er naar een vraagstuk wordt gekeken. Bij een eenzijdig team zullen er vaak maar eenzijdige oplossingen komen en dit stimuleert creativiteit niet echt.

 

Paradox

Eén van die factoren is dat teams ruimte en tijd moeten krijgen om hun werk goed te doen. We bespraken in dit kader een paradox die mij het meest is bijgebleven. De meest belangrijke factor van succesvolle teams is dat ze een gemeenschappelijk doel hebben, oftewel met de neuzen dezelfde kant op staan. Hiervoor is er reflectie nodig en goede communicatie. Tegelijkertijd wil een manager resultaat zien en het liefst zo snel mogelijk. Onbewust creëert hij of zij hiermee blokkades voor het team om zich succesvol te ontwikkelen. Want zo blijkt, dat teams die te veel gefixeerd zijn op resultaat, blijken over het algemeen minder succesvol dan teams die wel een gemeenschappelijk doel creëren en die elkaar ondersteunen in het proces.

 

Lampje

Eigenlijk klinkt het allemaal wel logisch, bedenk ik me terwijl de landschappen aan me voorbijtrekken. Geef een team tijd, geld, ruimte en vertrouwen, en dan heb je een beter resultaat en kunnen nieuwe ideeën en (kleine) innovaties groeien die weer besmettelijk worden voor meerdere mensen. Managers moeten teams ruimte, tijd, geld en vertrouwen geven, waardoor de kans op deze gebeurtenissen groter wordt. Maar in het drukke bedrijfsleven van vandaag de dag is dat nog niet zo eenvoudig. En daarom kwam bij mij de vraag naar boven: ‘Hoe creëer je een balans, hoe zorg je ervoor dat mensen genoeg kansen krijgen om zich blijven te ontwikkelen, en aan de andere kant toch gericht kunnen zijn op het behalen van een goed resultaat?’

 

 

 

Meer lezen?

Promotieonderzoek van Karin Derksen is gratis te downloaden van https://www.kade-leren.nl/.Vind je deze bijdrage inspirerend?
Doe ook mee!

Voeg je bijdrage toe +
Om bijdragen te kunnen plaatsen moet je je aanmelden
Hoe wil je inloggen?

Met je e-mailadres


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Nieuw? Maak een account aan | Wachtwoord kwijt

Just a second...
OK, u bent ingelogt.


Of praat mee

Geef je commentaar +

Conversatie over dit onderwerp
Joitske Hulsebosch
Joitske Hulsebosch - 12-03-2018
- Reactie op bijdrage: Goede ideeën moeten aandacht krijgen om te groeien
Kun je deze blogs ook volgen via mail of RSS?

Plaats reactie

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Login om snel reacties te kunnen plaatsen. Anders, vul je gegevens in:

Just a second...