Terug naar de werkplaats
Werkplaats: [Van kleine doorbraak naar grootschalige innovatie]
Een onderzoek naar manieren waarop vernieuwing groeit van klein naar groot

Voortgang en motivatie lijken belangrijker dan ‘chemie'


Karlijn Stevens
Geschreven door Karlijn Stevens
Geplaatst op 14-03-2018
Media

Met Theo Visser in gesprek over het groter maken van veranderinitiatieven

 

Toen ik net in Utrecht woonde schrok ik van de vele dakloze verslaafde mensen die ik tegenkwam. Ik kom uit Leunen -een klein dorpje bij Venray- en was dit totaal niet gewend. “Dat komt toch alleen in grote steden zoals Amsterdam, Londen en Rome voor?”, dacht ik. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik er na een paar weken gewend aan was. Mijn brein had het ‘genormaliseerd’. Zo zou Theo Visser het zeggen. Onlangs interviewde ik Theo Visser in het kader van het onderzoek waar ik als stagiair aan meewerk. Met dit onderzoek willen we erachter komen hoe een kleine verandering nu groter wordt. Theo heeft mij met zijn kennis van de positieve psychologie en het progressieprincipe veel nieuwe inzichten gegeven. In deze blog komen enkele inzichten uit dit gesprek aan bod.

 

Door kleine stapjes zichtbaar te maken kom je sneller vooruit

Het progressieprincipe houdt in dat als mensen het idee hebben dat zij progressie of voortgang boeken in voor hen betekenisvol werk, zij vervolgens ook beter zullen functioneren. Het is daarom belangrijk om kleine stapjes die mensen maken, inzichtelijk te maken. Juist omdat het brein al heel snel normaliseert, zien mensen bij zichzelf niet waarin ze vooruitgegaan zijn of wat ze veranderd hebben in hun werkwijze. Anderen kunnen dit bij uitstek zichtbaar maken. Dit kan bijvoorbeeld door stil te staan bij de dingen die goed gaan en waar ze profijt van hebben. Zo zul je zelf ook progressie opmerken en kunnen anderen het ook gemakkelijker overnemen. Volgens Theo is het zichtbaar maken van kleine stappen die al gezet zijn, een belangrijk principe voor het groter maken van innovatie. Ik ben wel benieuwd wie er een rol heeft in dat zichtbaar maken. Zijn dat mensen met een idee zelf, hun collega’s of hun leidinggevenden? Die vraag neem ik mee om verder uit te zoeken.

 

Aan iets dat voor jou betekenisvol is, kun je meer bijdragen

Een belangrijke kanttekening die Theo maakt is dat progressie alleen interessant is wanneer mensen hun werk als betekenisvol zien. Dit houdt verband met de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan. Centraal in deze theorie staat dat mensen zich intrinsiek gemotiveerd voelen en zullen overgaan tot actie als zij zich competent, autonoom en verbonden voelen.  Anders gezegd, mensen komen blijkbaar pas in beweging als ze het idee hebben dat ze ergens waarde kunnen toevoegen, ze zelf initiatief kunnen nemen en dit samen met anderen kunnen doen. Dit zou best wel eens belangrijk kunnen zijn voor mijn onderzoek. Dit zou namelijk kunnen betekenen dat een initiatief niet zonder meer ‘besmettelijk’ kan zijn. Het gaat er niet om een goed idee zo mooi mogelijk te verpakken en zo slim mogelijk te ‘verkopen’. Anderen moeten immers het idee hebben dat zij iets inhoudelijks kunnen toevoegen, het moet voor hen van waarde zijn. Het is daarnaast van belang dat zij ruimte ervaren er iets mee te doen. Weten organisaties dit? Hoe wordt hier rekening mee gehouden? Ik kijk er naar uit om voorbeelden in de praktijk op te zoeken.  

 

Door dit interview is het mij duidelijker geworden dat het zichtbaar maken van voortgang van belang is. En dat anderen pas een initiatief zullen gaan overnemen als het voor hen van waarde lijkt te zijn. Dit filmpje laat mooi zien hoe belangrijk de eerste volger van een nieuw idee is. Door het gesprek met Theo kan ik mij nu voorstellen dat die eerste volger het gekke dansje gaat nadoen omdat hij hier zelf voor kiest, hij het samen kan doen met anderen en omdat hij denkt dat hij het misschien ook wel kan. 

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? Mijn volgende blog zal gaan over hoe deze kleine innovaties in de praktijk werken of hoe juist niet.  

  

Meer lezen?



Vind je deze bijdrage inspirerend?
Doe ook mee!

Voeg je bijdrage toe +
Om bijdragen te kunnen plaatsen moet je je aanmelden
Hoe wil je inloggen?

Met je e-mailadres


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Nieuw? Maak een account aan | Wachtwoord kwijt

Just a second...
OK, u bent ingelogt.


Of praat mee

Geef je commentaar +

Conversatie over dit onderwerp
Kirste den Hollander
Kirste den Hollander - 13-03-2018
- Reactie op bijdrage: Voortgang en motivatie lijken belangrijker dan ‘chemie'
Heel helpend dat normaliseren. Dat maakt het ineens veel duidelijker waarom we soms genoegen nemen met waarom de dingen gaan zoals ze gaan of niet zien dat we iets beter aan het maken zijn!

Plaats reactie

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Login om snel reacties te kunnen plaatsen. Anders, vul je gegevens in:

Just a second...