Appreciative Inquiry, is een onderzoekende, op samenwerking en energie gerichte manier van werken aan ontwikkeling die de laatste jaren in Nederland en Vlaanderen steeds meer vaste grond onder de voeten krijgt. Een belangrijk onderliggend principe is dat een systeem zich ontwikkelt in de richting van de vragen die het zichzelf stelt en de manier waarop je daar vervolgens met elkaar over in gesprek gaat en mee experimenteert. Positieve vragen - in de zin van vragen over waar je heen wilt, wat belangrijk voor je is, welke kwaliteiten je in huis hebt, wat je deelt met elkaar, hoe je een stap kan zetten... - creëren energie en ideeën voor actie, en zijn daarom heel geschikt om zaken in beweging te zetten. Ook (of juist) waar er dingen niet goed lopen of er een probleem is.
In ons werk maken we veel gebruik van de principes van AI, of waarderend-onderzoekend veranderen. Soms als onderlegger voor een groot verandertraject. Ook vaak als insteek voor kleinere ontwikkelvragen. We zijn enthousiast over de kracht ervan - een belangrijke reden om het ook als vertrekpunt te nemen voor ons eigen onderzoek naar de toekomst.
We schreven op diverse plekken over onze ervaringen met AI. Nieuwsgierig om meer te lezen? Je kunt bijvoorbeeld hier kijken:
- Een kort artikel van Joeri en Saskia over Appreciative Inquiry.
- Een blogreeks over onze ervaringen met Appreciative Inquiry.
- Het boek 'waarderend veranderen' van Saskia, Luc en Joeri.
- Blog van Mariel over het toepassen van AI in een project in het MBO
- Artikel van Theo en studente Evita over toepassing van AI in een zorgorganisatie
- Bijdrage van Luc en Saskia aan de Canon van het Leren over David Cooperrider en de roots van AI